Wist u dat
Er zijn twee vormen van FIP
SRB FIP Database
Heeft een kat geel dradentrekkend vocht in de buik dan is dit zeer suggestief voor FIP.

De definitieve diagnose FIP kan alleen gesteld worden door het aantonen van het virus in weefsels. Dit kan dus alleen via biopten uit organen of bij sectie.
Een natte vorm.
Dit is de acute vorm waarbij kleine bloedvaten vocht gaan lekken en er vrij vocht in de buikholte en/of borstholte ontstaat. Dit vocht is vaak geel en dradentrekkend (ten gevolge van een hoog eiwitgehalte en fibrine). Katten met deze vorm van FIP zijn erg ziek. Ze hebben vaak hoge koorts en een dikke buik. Ze kunnen benauwd zijn als er vocht in de borstholte aanwezig is.
De droge vorm.
Dit is de chronische vorm waarbij er in verschillende organen door het hele lichaam kleine ontstekingshaarden ontstaan. Veel voorkomende organen zijn de lever, de nieren, de ogen en de hersenen.
Wij verzoeken u zoveel mogelijk gegevens van uw katten met FIP in te zenden naar mikisanukis@home.nl

Wij hebben nodig de stamboom, hoe bepaald is dat de kat FIP heeft, welke vorm, papieren van DA en of de kat overleden is.
Klik hier om naar onze SRB HCM/FIP database te gaan.
HCM
SPHYNX
KITTENS
BAMBINO



Feline Infectieuze Peritonitis


Wat is FIP voor een ziekte?

FIP is een virusziekte die wordt veroorzaakt door een (gemuteerd) coronavirus. Dit feline coronavirus (FcoV) is in eerste instantie onschuldig en veroorzaakt alleen wat lichte diarree, echter als het muteert kan de ziekte FIP ontstaan. De meeste katten maken in hun leven wel eens een infectie door met het coronavirus.

Binnen sommige katten populaties zijn zelfs 80-90% van de katten met antilichamen tegen het coronavirus gemeten (=seropositief voor het FcoV), deze katten zijn dus ooit in aanraking geweest met het coronavirus. 1 - 5 % van de seropositieve katten zal FIP kunnen ontwikkelen. 100 % van de katten die FIP krijgen gaan dood.


Een deel van de katten, die ooit een infectie met corona hebben doorgemaakt kan drager blijven, het virus blijft dan aanwezig in het lichaam. Deze katten zijn hier niet ziek van maar ze kunnen het virus wel verspreiden.

De huidige theorie is dat onder bepaalde omstandigheden het coronavirus, dat nog in het lichaam aanwezig is, gaat muteren (= van DNA samenstelling veranderen) tot een kwaadaardige variant. We spreken dan van FIP.


Dit "FIP" virus kan macrofagen (= bepaald type ontstekingscel) binnendringen en zich hierin vermeerderen. Op deze manier verspreidt het virus zich door de bloedbaan. Het ziektebeeld van FIP wordt veroorzaakt door een afweerreactie van het lichaam tegen deze geïnfecteerde macrofagen. Er worden zogenaamde immuuncomplexen gevormd die gaan vastlopen in kleine bloedvaatjes waardoor op die plaatsen ontstekingen ontstaan in en rond deze bloedvaatjes en organen.


Lees verder op de site van Dierenkliniek Wilhelminapark.


Met onze SRB FIP datsbase willen we proberen erachter te komen hoe FIP ontstaat. Ons is opgevallen dat bij bepaalde combinaties of lijnen meer FIP voor komt. Wij vermoeden dat de katten die echt FIP ontwikkelen iets in hun lichaam missen of wordt geactiveerd waardoor het Corona virus zich muteert in FIP.

HOME   HCM   HCM en FIP database  FIP  FORUM  CATTERY in de KIJKER