Wist u dat
HCM databases
Test adressen
Wij sinds kort ook een pagina op
Facebook hebben waarin we onze HCM database onder de aandacht brengen.
Sphynx Rex HCM database

HCM Foundation 

Sphynxmanger

Pawpeds
Specialistengroep de Kompaan te Ommen
Drs. R.J. Gerritsen

Universiteitskliniek voor gezelschapsdieren
Viktor Szatmári

Acapulco te Stavelot (België)
Nicole Van Israël
HCM
SPHYNX
KITTENS
BAMBINO

HCM: Hypertrofische cardiomyopathie

Is de benaming voor de ziekte van de hartspier waarbij de hartspier dikker raakt.. Het dikker worden van de hartspier gaat het hele leven door. Deze aandoening komt voor onder alle rassen. En ook onder andere soorten. Ook mensen kunnen HCM krijgen.

Symptomen

Meestal ontwikkelt HCM zich na het 2e levensjaar en wordt dan in het verloop van de tijd steeds ernstiger (als het een jonger dier treft, is het doorgaans een agressieve vorm). De volgende symptomen kunnen zich voordoen:

- suffig- duizelig- benauwd- pijn op de borst- ademen snel, veelal door de mond- lagere lichaamstemperatuur- flauwvallen- minder eetlust

- verhoogde bloeddruk (met kans op Uremie, oogverandering).- nierfalen- hartruis- hartritme stoornissen: te snel ‘galopritme’, te laag, te zwak of onregelmatig

- zwakke hartslag in de liezen- koude achterpoten- plotselinge achterhandverlamming- plotselinge hartstilstand

Bij hypertrofische cardiomyopathie is er sprake van een sterk verdikte spierwand van de linker kamer en tussen beide kamers. Hierdoor kan de linkerkamer zich minder goed vullen en wordt stijver, met als gevolg dat minder bloed rondgepompt wordt. Bloedstolsels in de verwijde linker boezem kunnen een gevolg zijn, deze kunnen in de aorta komen en in de achterpoten trombose veroorzaken (koude achterpoten of verlammingen). In de linkerboezem ontstaat een drukstijging waardoor ook de druk in de longvaten toeneemt. Dit kan leiden vochtophoping (oedeem) in de longen. Ook kan bij HCM een verdikking ontstaan aan de spieren waarmee de hartkleppen zijn verbonden. Als deze pappillarispieren een verdikking vertonen kan een abnormale beweging van de hartkleppen ontstaan, ook wel SAM (Systolic Anterior Motion) genaamd.

Overerving

Als geen andere oorzaak voor de verdikking wordt gevonden is het zeer waarschijnlijk dat sprake is van een erfelijke vorm van HCM. Ook als HCM in de naaste familie voorkomt, is het waarschijnlijk dat sprake is van deze erfelijke vorm. De manier van overerven is autosomaal dominant. Dit betekent dat een nakomeling van een dier met HCM elk 50% kans hebben op vererven. Niet iedere kat die aanleg heeft voor HCM, hoeft hiervan klachten te ervaren. Ook in die gevallen kan er sprake zijn van erfelijkheid en kan een drager de aanleg doorgeven aan zijn of haar nakomelingen.

Andere oorzaken van HCM

Zijn een sterke schildklierfunctie of gestoorde nierfunctie. Let wel: niet elke hartaandoening bij de kat is HCM. Er komen ook abnormaal functionerende hartkleppen voor.

Behandeling

- Vochtafdrijvers- Middelen die de hartwerking verbeteren- Aangepaste voeding- Overgewicht voorkomen- Bij trombose bloedverdunners- Kat binnen houden- Stress vermijden

Testen

Met een echo apparaat kan een specialist een test afnemen. Het blijft een momentopname. Er is geen 100 procent garantie dat een kat die door een echo is negatief getest is op HCM dit inderdaad niet heeft en vererft. Zolang het DNA dat de vererving veroorzaakt niet gevonden is, zoals in geval van de sphynx, is testen m.b.v. het echo apparaat de enige testmogelijkheid. Het biedt de mogelijkheid om positief geteste dieren uit de fok te halen. Daarnaast weet je d.m.v. een echo of er een behandelplan noodzakelijk is voor de kat. Soms wordt de kat vooraf onder een roesje gebracht, de is niet pijnlijk, stress is wel een vervelende bijkomstigheid en kan de uitslag beïnvloeden.


Op ons forum kunt u ook heel veel informatie vinden over HCM.

HOME   HCM   HCM en FIP database  FIP  FORUM  CATTERY in de KIJKER